skip to Main Content

Picasso: liefde voor Marie-Thérèse en liefhebber van goede horloges

Verzamelaars zijn bereid om grote bedragen voor kunstwerken te betalen, vooral als het gaat om meesterwerken van iconische kunstenaars zoals Pablo Picasso. Vrouw met horloge is een schilderij uit 1932 waarop de geheime geliefde van Picasso, Marie-Thérèse Walter, wordt afgebeeld met een horloge om haar pols. Het schilderij werd deze week geveild voor 139 miljoen dollar.

Marie-Thérèse was in de jaren dertig de grote liefde en muze van Picasso. In deze periode maakte hij schilderijen die worden gekenmerkt door kleur, lyriek en erotiek. Deze werken zijn daarom bij verzamelaars zeer gewild. De top tien van duurste Picasso-schilderijen ooit geveild bestaat mede daarom vooral uit schilderijen uit de jaren dertig.

Picasso was niet alleen als kunstenaar stijlbewust maar ook als persoon was hij gevoelig voor stijl en mode. Hij uitte dat onder andere in zijn kledingkeuze en liefhebberij voor goede horloges. Picasso’s interesse in horloges heeft er zelfs toe geleid dat foto’s waarop hij horloges draagt gezochte verzamelobjecten zijn geworden.

Door deze foto’s is ook bekend dat hij eigenaar was van enkele van de meest iconische modellen. Waaronder een ‘Jaeger-LeCoultre triple date moonphase’ uit de jaren ‘40, een ‘Patek Philippe moonphase’ uit de jaren ‘50 en een ‘Rolex GMT-Master’ uit de jaren ’60. Deze (inmiddels) vintage horlogemodellen hebben een speciale plaats in de wereld van het horloge-verzamelen vanwege hun zeldzaamheid, geschiedenis en esthetische waarde.

Ondanks Picasso’s interesse, komen er weinig horloges voor op zijn schilderijen. Deze zeldzaamheid zal hebben bijgedragen aan het feit dat de koper bereid was om de op-een-na-hoogste prijst ooit voor Vrouw met horloge te betalen. Welk horloge Marie-Thérèse draagt op het schilderij is overigens onbekend evenals waar de horloges van Picasso zijn gebleven. Vermoedelijk zijn deze verloren geraakt in de tijd, maar zoals men dan zegt: ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.

Pablo Picasso, Vrouw met horloge, olieverf op doek, 130 x 97 cm., 1932

blank

Picasso met een Rolex GMT-Master

Back To Top
×Close search
Zoeken