skip to Main Content

Een weloverwogen beslissing

Een economische taxatie, en de daaropvolgende rapportage, van uw huishoudelijke inboedel en/of kostbaarheden, vormt een solide basis om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Economische taxaties worden vaak uitgevoerd ten behoeve van successie, onderlinge verdeling, vrijwillige verkoop of andere doelen met een economische instreek. Doorgaans worden deze waarderingen gebaseerd op de waarde in het economische verkeer.

Waarom?

Successie

Wanneer u een taxatie ten behoeve van successie laat uitvoeren, wordt de waarde van de bezittingen vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld nodig voor de successieaangifte die gedaan moet worden ter bepaling van de verschuldigde erfbelasting, maar kan ook belangrijk zijn in het geval van een schenking of een scheiding.

Advies en begeleiding

Waar onze taxatie van essentieel belang is voor een eerlijke afwikkeling, voorkomt u met onze deskundige waardering ook nog eens mogelijke fiscale problemen of onduidelijkheden. Bij Apresa vinden wij het erg belangrijk om onze klanten ook de ondersteuning en begeleiding te bieden die zij wensen. Met veel geduld helpen wij u graag om deze veelal moeilijke of emotionele situaties snel, duidelijk en soepel te laten verlopen.

Rechtsgeldig en deskundig

Bij Apresa wordt uw taxatie deskundig uitgevoerd door register taxateurs. Bij Apresa bent u bovendien verzekerd van rechtsgeldige rapporten die geaccepteerd en erkend worden door o.a. de belastingdienst en de rechtbank.

Taxaties betreffende de onderlinge verdeling

Waar onze taxatierapporten objectief en duidelijk de waarde verkondigen, kunnen wij ook een rapport opstellen voor de onderlinge verdeling. Zo’n rapport is gebaseerd op een andere waardegrondslag en biedt optimale ondersteuning bij de onderlinge verdeling t.a.v. een erfenis of een nalatenschap. De taxatie voor een onderlinge verdeling is gebaseerd op de te verwachte opbrengst bij verkoop op een veiling: veilingwaarde.

Taxatie op basis van executiewaarde

Wanneer er sprake is van een ontruiming, een claim van erfgenamen, een beneficiaire aanvaarding (schulden), een erfenis voor minderjarigen of een successieaangifte, wordt de economische taxatie van kunst, antiek, kostbaarheden en inboedel gebaseerd op de netto veilingopbrengst bij onmiddellijke verkoop: de executiewaarde. Wij kunnen u tevens advies bieden ten aanzien van de verkoop van uw objecten.

Bij een beneficiaire aanvaarding of erfenis voor minderjarigen is een taxatierapport overigens verplicht gesteld.

Vrijwillige verkoop

Wanneer u een object of uw gehele collectie vrijwillig wenst te verkopen, is een taxatie altijd wenselijk. Met een economische taxatie bent u namelijk op de hoogte van de actuele marktwaarde. Met deze kennis bent u in staat om de juiste beslissing te nemen en/of te onderhandelen.

Waardebegrippen

Bij het formuleren van een taxatieopdracht wordt in overeenstemming met het doel van de taxatie altijd een waarderingsgrondslag bepaald.

Voordelen

Een onafhankelijk en objectief

Als marktleider, taxeert Apresa voor particulieren, verzamelaars, beheerders, musea en voor alle denkbare instanties. Als onafhankelijk en objectief taxateur voeren wij taxaties uit binnen en buiten Nederland.

Betrouwbare en duidelijke rapportage

Apresa staat garant voor een betrouwbaar, actueel taxatierapport en zorgt voor een sterkere positie bij een onderhandeling of als er onverhoopt toch een discussie ontstaat.

Ervaren en gekwalificeerde taxateurs

Onze gespecialiseerde en gekwalificeerde taxateurs zijn in staat uw kunst, antiek, sieraden, overige kostbaarheden en uw huishoudelijke inboedel, met grote deskundigheid te taxeren.

Geen belangen en ruime ervaring

Wij hebben geen belangen in de kunsthandel of bij veilingen en beschikken over zeer ruime ervaring in ons werkveld.

Persoonlijke en discrete aanpak

Wij garanderen een persoonlijke aanpak die volledig op uw wensen en het taxatiedoel zijn afgestemd. Uiteraard behandelen wij iedere taxatie discreet en integer.

Onderzoek staat centraal

Onderzoek is een essentieel onderdeel van ons werk. Apresa monitort de diverse kunstmarkten nauwkeurig en voert daarbij permanent onderzoek uit naar economische ontwikkelingen en tendensen. Dit resulteert in een waardevolle bron van informatie die een belangrijke rol speelt binnen onze organisatie.

Onze werkwijze

Opdracht

Allereerst worden het doel, de waarderingsgrondslag en de rapportagevorm van de taxatieopdracht vastgesteld. Vervolgens kan het financiële plaatje en de uitvoeringstermijn besproken worden. Na akkoord van onze opdrachtgever, wordt het taxatieproces gestart.

Taxatiesysteem

Apresa maakt gebruik van de inhouse ontwikkelde taxatiesystemen Tac-Art en Trevalar. Dit draagt bij aan de efficiëntie van het taxatieproces en geeft ons optimale controle over het gehele taxatieproces.

Uitvoering

Tijdens het taxatiebezoek maakt de taxateur, na een korte bespreking vooraf, een ronde door het woonhuis of gebouw. Meestal zal de taxateur beginnen met de meest tijdrovende onderdelen zoals de taxatie van sieraden, horloges of zilver.

Het is raadzaam dat er iemand in de buurt is aan wie de taxateur desgewenst een paar vragen kan stellen. Na het taxatiebezoek wordt het rapport door de taxateur uitgewerkt.

Klanttevredenheidsonderzoek

Apresa legt de lat hoog waar het gaat om de kwaliteit van haar diensten. Daardoor zijn onze taxateurs voortdurend op zoek naar manieren om onze dienstverlening te verbeteren en te perfectioneren. Na de levering van het taxatierapport, nodigen wij onze opdrachtgevers uit om deel te nemen aan een klanttevredenheidsonderzoek.

Weet u al wat u nodig heeft? Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.
Back To Top
×Close search
Zoeken