skip to Main Content

Risicobeheer

Het verzekeren en het laten taxeren van de collectie is voor veel musea een afweging tussen budget- en risicobeheer.

Een verlopen taxatierapport of de afwezigheid van een taxatierapport kan een aanzienlijk risico met zich meebrengen. Veel vaste collecties worden zelden of soms zelfs nooit opnieuw getaxeerd. Terwijl een taxatierapport maar een beperkte geldigheid heeft. Een museum loopt dan het risico dat de collectie onderverzekerd is of dat er te veel premie wordt betaald. Door te investeren in het actueel houden van het taxatierapport kunnen grote financiële consequenties in het geval van schade, door bijvoorbeeld kunsttransport, diefstal, brand of lekkage, worden beperkt.

Een (her)taxatie kost meestal nog geen fractie van de waarde  van de objecten in de museale collectie.

Bruikleen

Vooral bij lange termijn bruiklenen zien onze taxateurs dat sommige stukken, nadat deze eenmaal als bruiklenen zijn opgenomen in de collectie, dat de getaxeerde waarde die bij aanvang werd genoteerd, nog jaren lang wordt gehanteerd. Bij schade of totaalverlies heeft het museum dan mogelijk een aansprakelijkheid naar de bruikleengever waarbij de  verzekerde som tekort schiet. Goede afstemming met de verzekering, bruikleengever en frequente taxatie kan dit voorkomen.

Het Apresa heeft ruime ervaring in het samenwerken met registers en conservatoren van lokale tot internationale musea om tot een geschikte taxatie te komen.

Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek via 088 666 67 27 of vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.
Back To Top
×Close search
Zoeken