skip to Main Content

Antony Gormley's Exposure

Het bepalen van de verzekeringswaarde van het 26 meter hoge beeld ‘Exposure’op de Markerstrekdam bij Lelystad ‘Exposure’ (2010) van de Schotse kunstenaar Antony Gormley, is complex vanwege zowel de bouwkundige als artistieke aspecten. Gormley behoort tot de topkunstenaars ter wereld, wat de artistieke waarde significant verhoogt.

Apresa, gespecialiseerd in de taxatie van kunst en bijzondere objecten, werkte samen met bouwkundige collega’s van Troostwijk. Deze samenwerking combineerde technische kennis en artistieke waardering om een evenwichtige taxatie te realiseren.

Onze experts waardeerden zowel de constructiematerialen als de artistieke relevantie van ‘Exposure’. Het resultaat is een taxatie die niet alleen de materiële waarde, maar ook de culturele en maatschappelijke betekenis van dit kunstwerk weerspiegelt.

Een unieke interactie

Het enorme kunstwerk, bestaat uit 1800 delen duurzaam thermisch verzinkt staal en weegt 60.000 kilogram weeg. Bijzonder is dat het geen sokkel heeft; het kunstwerk staat op gelijke hoogte met de kijker. Dit creëert een unieke interactie, waarbij het kunstwerk en de toeschouwer ‘op gelijke voet’ staan.

Met de stijgende zeespiegel zal de dijk in de toekomst verhoogd moeten worden. Het kunstwerk zal dan gedeeltelijk in de dijk worden opgenomen, waardoor toekomstige bezoekers steeds hoger naast het beeld zullen staan. Dit aspect benadrukt de dreiging van de stijgende zeespiegel en de impact daarvan.

Lees meer
Back To Top
×Close search
Zoeken