skip to Main Content
Antony Gormley Exposure

Taxatie van Antony Gormley’s ‘Exposure’

Constructie en culturele relevantie: taxatie van Antony Gormley’s 'Exposure' op de Markerstrekdam

Het beeld ‘Exposure’ (2010) van de Schotse kunstenaar Antony Gormley is gemodelleerd naar een hurkende figuur die uitkijkt over het water en raakt thema’s aan als de menselijke verbinding met de natuur en de kwetsbaarheid van onze omgeving.

Het enorme kunstwerk heeft geen sokkel. Gormley heeft het kunstwerk zo gemaakt dat de ondergrond waarop de kijker staat op gelijke hoogte is met de ondergrond waarop het beeld staat. Hierdoor staat men op ‘gelijke voet’ met het kunstwerk. En dat is met een reden.

Met de stijging van de zeespiegel zal op termijn de dijk verhoogd moeten worden. Het is de bedoeling van de kunstenaar dat het beeld dan niet bovenop de verhoogde dijk wordt gezet. De onderkant zal worden opgenomen in de verhoging van de dijk.

Bij elke toekomstige verhoging verdwijnt het kunstwerk dieper in de dijk en zal de toekomstige kunstliefhebber steeds hoger naast het beeld komen te staan. Het beeld is daarmee een symbolische reflectie op de groeiende dreiging van de stijgende zeespiegel.

Het beeld, gebouwd uit 1800 delen duurzaam thermisch verzinkt staal, weegt 60.000 kilogram en reikt tot een hoogte van 26 meter. ‘Exposure’ is daarmee een samensmelting van een complexe bouwkundige én artistieke constructie. Hoe bepaal je de (verzekerings)waarde van zo’n complex kunstwerk? Ook het feit dat Antony Gormley tot de topkunstenaars ter wereld behoort, speelt een rol bij het bepalen van de waarde.

Het is alsof de Eiffeltoren gebouwd zou zijn door Picasso en je die twee eenheden met elkaar moet weten te combineren in één taxatie. Voor deze taxatie was het de uitdaging om die twee aspecten te balanceren: de complexe constructie en de diepgaande artistieke impact.

Het integreren van de bouwkundige en kunstzinnige waarde in één taxatie, vergt begrip van o.a. de kosten van bouwmateriaal en artistieke betekenis. Apresa, gespecialiseerd in de taxatie van kunst en kostbaarheden, werkte voor deze taxatie samen met de collega’s van Troostwijk. De daar aanwezige bouwkundige kennis maakt het mogelijk om in samenwerking complexe taxaties van o.a. monumenten, erfgoed, en bijzondere kunstprojecten in de publieke ruimte uit te voeren.

Door de combinatie van gespecialiseerde expertise kon ook deze uitdaging worden aangegaan. Onze experts worden uitgedaagd om de technische aspecten, zoals de constructiematerialen, van het beeld “Exposure” van Antony Gormley te waarderen, en tegelijkertijd ook rekening houden met de artistieke relevantie van het beeld.

Het resultaat is een taxatie die niet alleen de materiële waarde van “Exposure” weerspiegelt, maar ook zijn culturele en maatschappelijke betekenis. Met deze taxatie dragen we een klein steentje bij aan de bescherming van dit bijzondere kunstwerk dat symbool staat voor de urgente kwestie van klimaatverandering en de rol die kunst überhaupt kan spelen in het belichten van die urgentie.

Back To Top
×Close search
Zoeken