skip to Main Content

Het zakhorloge van president Theodore Roosevelt, dat hij overal ter wereld bij zich droeg en ook in het Witte Huis gebruikte, is teruggebracht naar zijn voormalige woning op Long Island, decennia nadat het was gestolen.

Het horloge lijkt bescheiden met zijn relatief eenvoudige zilveren behuizing maar de historische waarde is groot. Het horloge vergezelde Roosevelt in 1898 tijdens de Spaanse-Amerikaanse Oorlog en reisde met hem mee over de Amazone, door Afrika en tijdens zijn ambtstermijnen als gouverneur van New York en de 26e president van de Verenigde Staten.

Emotionele waarde

Het horloge, een geschenk van zijn zus Corinne Roosevelt Robinson, werd door Roosevelt zeer gekoesterd. ‘Je had me geen nuttiger cadeau kunnen geven’, schreef hij aan haar.

De 82-jarige achterkleinzoon van Roosevelt hoorde dinsdag over de herontdekking van het horloge. Toen hij besefte dat zijn voorvader het decennialang bij zich droeg, werd de emotionele waarde duidelijk: “Het is waarschijnlijk het enige dat hij consequent zijn hele leven bij zich droeg.”

Na Roosevelt’s overlijden in 1919 werd het horloge eigendom van Sagamore Hill National Historic Site (de voormalige woning van de president). Het werd in 1971 uitgeleend aan een museum waar het in juli 1987 werd gestolen. Onlangs werd het horloge recentelijk bij een veilinghuis in Florida aangeboden waarop het veilinghuis de politie inschakelde.

Het horloge werd donderdag 27 juni tijdens een ceremonie teruggebracht naar de Sagamore Hill van de president en zal opnieuw te zien zijn in het bijbehorende museum. De waarde word nu geschat op 450.000 euro.

Back To Top
×Close search
Zoeken